Lessen voor primair onderwijs

Voor groep 7 en groep 8 zijn lessen ontwikkeld over vriendschap en zelfbeeld in relatie tot ontwikkeling en hersenonderzoek. De lessen zijn speels, inhoudelijk en reflectief van aard. Leerlingen werken samen en worden op creatieve manieren aan het denken gezet. De lessen kunnen naar eigen inzicht worden ingezet en duren ongeveer twee uur. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Vriendschap

De leerlingen ontdekken waarom vriendschappen belangrijk zijn, hoe ze een rol spelen in de ontwikkeling van kind tot volwassene en waarom buitensluiting pijn doet.

Zip-bestand van het lesmateriaal over Vriendschap (groep 7/8)

De bijbehorende filmpjes staan op YouTube:

Zelfbeeld

In deze les verkennen de leerlingen hun eigen zelfbeeld en ontdekken waarom het van belang is om over jezelf na te denken.

Zip-bestand van het lesmateriaal over Zelfbeeld (groep 7/8)

De bijbehorende filmpjes staan op YouTube:

Lessen voor voortgezet onderwijs

Voor klas 1 t/m 4 zijn lessen ontwikkeld over vriendschap, zelfbeeld en risicogedrag in relatie tot adolescentie en hersenonderzoek. Leerlingen werken samen in activerende werkvormen en worden op creatieve manieren aan het denken gezet. De lessen zijn voor alle niveaus geschikt en kunnen naar eigen inzicht worden ingezet bij diverse vakken en mentoruren. Ze duren elk ongeveer twee uur. Er is geen specifieke voorkennis vereist van docent en leerlingen.